Meerjarige uitspraak over toezichtvorm
Naar aanleiding van de begroting 2021 heeft de provincie aangeven voor 2021 eenjarig repressief toezicht uit te oefenen. Hiermee wijkt ze af van het meerjarig verleende toezicht op basis van het verdiepingsonderzoek in 2019. Met de voorliggende begroting verwachten we te voldoen aan het Gemeenschappelijk Toetsingskader en vertrouwen we er op opnieuw meerjarig repressief toezicht verleend te krijgen.
Concreet zijn in de voorliggende begroting de opgenomen stelposten voor het sociaal domein en de personeelslasten structureel verwerkt. Hiermee is sprake van een structureel sluitende (meerjaren)begroting.
Daarnaast hebben we invullingen gegeven aan de aanbevelingen van de provincie aangaande voorziening groot onderhoud gebouwen en de presentatie van het weerstandsvermogen.
Begrotingsbrief 2022
De provincie stuurt jaarlijks een brief over de aandachtspunten voor de begroting naar de raad. In de brief staan algemene toetsingsaspecten en aandachtspunten voor de Begroting 2022 en Meerjarenbegroting 2023-2025. Het uitgangspunt voor de beoordeling door de provincie is het Gemeenschappelijk Financieel Toezichtkader 2020 Gemeenten. In ons proces van totstandkoming van de begroting (en de jaarrekening) houden we dit kader nadrukkelijk in het oog.
COVID 19 • De gevolgen van COVID-19 zijn onzeker. De provincie adviseert de keuze om het al of niet te verwerken nadrukkelijk in de inleiding toe te lichten. Indien de financiële gevolgen niet worden verwerkt in de (meerjaren)begroting, wordt aanbevolen een risico-inschatting in de paragraaf Weerstandsvermogen op te nemen. Op basis van de huidige inzichten doen zich voor de begroting 2022 en verder geen materiële risico’s voor ten gevolgen van COVID-19.
Notitie rechtmatigheidsverantwoording • De invoering van de rechtmatigheidsverantwoording is een jaar doorgeschoven naar 2023. De rechtmatigheidsverantwoording heeft gevolgen voor de (interne) verantwoording binnen de gemeente. Voldoende grip op interne processen en de financiële huishouding zijn nodig omdat we zelf moeten aantonen dat we de budgetten rechtmatig hebben besteed. De accountant heeft al eerder aangegeven dat onze interne controle een basis hiervoor vormt. Met het auditcomité is de financiële verordening besproken en aangepast, zodat in 2022 gestart kan worden met de invulling van de rechtmatigheidsverantwoording.
Notitie meerjarig financieel inzicht • De commissie BBV heeft een notitie geschreven die beoogt de samenhang tussen beleid en kengetallen te laten zien. De notitie gaat specifiek in op enkele onderdelen die in het BBV zijn voorgeschreven en die erop gericht zijn de raad (meer) inzicht te geven in de financiële positie van de gemeente op de korte en langere termijn. De onderwerpen worden geduid waarbij wordt aangegeven wat het belang voor de raad is en hoe het onderwerp moet worden toegelicht. Het gaat dan om de financiële kengetallen, de meerjarenraming, het resultaat, de reserves, de voorzieningen en de overige ratio's. We hebben kennis genomen van deze notitie. We voldoen in onze P&C-documenten aan de notitie en met de jaarlijkse stresstest geven we aanvullende informatie.
Notitie Hoofdlijnen van het BBV • De notitie "Het Besluit Begroting en Verantwoording op hoofdlijnen verklaard" heeft tot doel het bevorderen van een eenduidige interpretatie en toepassing van de begrotingen en jaarstukken van gemeenten. We hebben kennis genomen van deze notitie. De voorliggende begroting is in overeenstemming met het BBV.
Inzicht in de structurele begrotingspositie • De provincie heeft vastgesteld dat de notitie structurele en incidentele baten en lasten niet altijd goed wordt toegepast door gemeenten. In augustus 2021 is hiervoor een handreiking verschenen. In de begroting 2022 hebben we hier uitwerking aan gegeven. Voor zover toepassing van de handreiking gevolgen had voor de begroting 2021 en de voorjaarsnota 2021 hebben we die inzichtelijk gemaakt.
Herijking gemeentefonds • De herijking van het gemeentefonds wordt ook door de provincie genoemd. We hebben in de voorliggende (meerjaren)begroting hiermee rekening gehouden. Zie hiervoor Duiding financiële ontwikkelingen en toelichting mutaties begroting 2022.
Sociaal domein • Voor de beoordeling van de Begroting 2022 hanteert de provincie voor het sociaal domein als richtlijn (net als voor 2021) dat meerjarig een stelpost 'Uitkomst onderzoek jeugdzorg' geraamd mag worden. Dit uitgangspunt is nadat het rijk in juni extra middelen voor het jeugdstelsel beschikbaar stelde aangepast. De provincie heeft aangegeven dat 75% van deze bijdrage als structureel beschouwd mag worden. In de voorliggende begroting is dat verwerkt.
Gemeenschappelijke regelingen • De provincie verzoekt de bijdrage aan de gemeenschappelijke regelingen meerjarig in één overzicht te presenteren. Dit overzicht toegevoegd in de paragraaf Verbonden partijen.
BTW-compensatiefonds • Het BTW-compensatiefonds (BCF) is een communicerend vat met het gemeentefonds. Als het BCF niet volledig wordt gebruikt, vloeit dit terug naar het gemeentefonds en geeft daarmee een hogere algemene uitkering. Er zijn gemeenten die hierop anticiperen door ervan uit te gaan dat het BCF niet volledig wordt gebruikt en ramen een extra bate. De provincie adviseert om hier voorzichtig mee om te gaan. Gennep heeft nooit geanticipeerd op deze mogelijk extra bate, waarmee we handelen in lijn met het advies van de provincie.
Omgevingswet • De provincie geeft aan dat de gevolgen van de nieuwe Omgevingswet voor de gemeenten groot zijn en adviseert om als gemeente de invoering adequaat voor te bereiden. Voor de implementatie is een projectplan opgesteld en is een projectgroep actief. In de begroting en meerjarenbegroting zijn hiervoor middelen opgenomen. De gevolgen voor de leges onderzoeken we.
Lokale heffingen • De provincie vraagt opnieuw aandacht voor het geven van inzicht in de totstandkoming van de tarieven van lokale heffingen die maximaal kostendekkend mogen zijn.
Overige • In de begrotingsbrief wordt jaarlijks een advies gegeven over het verwachte dividend van Enexis en de Bank Nederlandse Gemeenten. Het dividend van Enexis gaat dalen door de kosten die zij moeten maken voor de energietransitie. In de begroting gaan wij uit van de door de provincie geadviseerd dividend.