Taakveld 8.1 Ruimtelijke ordening Portefeuillehouder: R. Peperzak |
---|
Wat willen we bereiken?
- In elk van de kernen van de gemeente Gennep kan voldoende passende (en duurzame) woningbouw worden gerealiseerd.
- We zijn een aantrekkelijke (woon)gemeente voor degenen die hier al wonen en voor degenen die zich op nieuwe vestiging of hervestiging oriënteren.
- We versterken de (ruimtelijke) kernkwaliteiten van Gennep.
Wat gaan we er voor doen?
- In 2022 wordt het project dorpshart Ven-Zelderheide (verder) uitgevoerd. Onderdeel van dit plan is o.a. de omvorming van de Antoniuskerk tot een multifunctionele maatschappelijke accommodatie (MFA). Verder wordt in 2022 ook uitvoering gegeven aan aanpassing/verbouwing van gemeenschapshuis d'n Toomp. Hierbij sluiten we aan op de door onze inwoners(-organisaties) opgestelde en uitgewerkte plannen voor verbetering en vernieuwing van de maatschappelijke accommodaties.
- We faciliteren de projectgroepen die zich bezig houden met de uitvoering van de acties uit de Centrumvisie. Doel hierbij is het levendig houden van het centrum.
- We faciliteren ondernemers in het buitengebied waar nodig en waar wenselijk om met maatwerk tot bedrijfstransformatie te komen. In casus zijn we bezig met het faciliteren van nertsenhouders in hun ontwikkeling naar een nieuwe functie. Dit in samenspraak met ons Bedrijvenloket+ en in overeenstemming met de ambities van de gemeente.
- Vanuit de Centrumvisie faciliteren we transformaties in het centrum en met name in de Spoorstraat. Vanuit de Bedrijventerreinenvisie denken we graag mee bij ruimtelijke vraagstukken op bedrijventerreinen.
- We gaan aan de slag met de actualisatie van het landschapsontwikkelingsplan uit 2009. Hierop wordt ingegaan in taakveld 5.7-2.
- We gaan het Erfgoedbeleid gemeente Gennep 2010 actualiseren. Hierop wordt ingegaan in taakveld 5.5.
- Wij gaan het welstandsbeleid actualiseren. Hierop wordt ingegaan in taakveld 8.3-3.
- Wij faciliteren de volgende ontwikkelingen met een interne projectleider:
- Steenfabriek . De voormalige steenfabriek in Milsbeek zal worden herontwikkeld ten behoeve van woningbouw. In het plangebied is voorzien in 20 grondgebonden woningen met bijbehorende infrastructuur alsmede de mogelijkheid om in de voormalige kantine/werkplaats onder meer horeca en een expositieruimte te realiseren. Naar verwachting zal het bestemmingsplan in 2022 worden vastgesteld.
- Haven Heijen . Naar verwachting worden vanaf 2022 door initiatiefnemers voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van de uitbreiding van Haven Heijen.
- RvR Goorseweg . Voor de ontwikkeling Ruimte voor Ruimte Goorseweg geldt dat alle 41 woningen/kavels in het plangebied inmiddels zijn verkocht. Naar verwachting zullen de woningen vanaf het 2e kwartaal van 2022 worden opgeleverd. In 2022 zal het college besluiten over het toepassen van een, in het bestemmingsplan opgenomen, wijzigingsbevoegdheid om nog 30 woningen te ontwikkelen binnen het plangebied.
- De Heikant . De doorstart van De Heikant begint waarschijnlijk in 2022 en voorziet in een plan met 150 marktwoningen; 100 zorgplekken voor Dichterbij en 4 woonwagenstandplaatsen.
- Verbindingsweg. Naar verwachting worden vanaf 2022 voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd ten behoeve van de verbindingsweg van Koningsven - De Diepen naar Milsbeek.
- Gemeentelijke grondexploitaties zoals genoemd in taakveld 8.2.
- We werken mee aan ruimtelijke initiatieven door de in 2019 vastgestelde Omgevingsvisie 'Samen maken we Gennep' als grondslag en inspiratiedocument te hanteren op grond waarvan de kernkwaliteiten van Gennep worden versterkt. Om initiatiefnemers beter en sneller te faciliteren is in 2020 ook de ‘Dialoog ruimtelijke initiatieven’ ingesteld ter vervanging van de werkwijze met de Regiekamer. Sinds 2021 behandelen we initiatieven op deze wijze. Sindsdien werken wij ook verder aan het gemeentelijk participatiebeleid. Dit is een van de vereisten van de Omgevingswet.
- De Omgevingswet treedt op 1 juli 2022 in werking. We gaan de organisatie verder voorbereiden op de inwerkingtreding door het implementeren van het proces nieuwe initiatieven in de organisatie, de uitwerking van de aansluiting op het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) en de nodige trajecten die vereist zijn conform de lijst minimale vereisten van de VNG. Daarnaast gaan we de ervaringen uit de pilot omgevingsplan benutten als input voor het opstellen van het omgevingsplan voor het totale grondgebied van de gemeente.
- We blijven met de 8 Noord-Limburgse gemeenten en de provincie Limburg samenwerken binnen het ruimtelijk domein. Thema´s die daarbij aan de orde komen zijn wonen, werklocaties, detailhandel, land- en tuinbouw, vrijetijdseconomie en energie, ruimtelijke kwaliteit, water, mobiliteit, implementatie Omgevingswet en de provinciale omgevingsvisie en nationale omgevingsvisie.