Taakveld 7.4 Milieubeheer Portefeuillehouder: R. Peperzak |
---|
Wat willen we bereiken?
- De gemeente geeft het goede voorbeeld!
- Verduurzaming van eigen vastgoed en andere eigendommen (pompen, gemalen).
- De gemeente stimuleert en ondersteunt inwoners bij de verduurzaming van hun woningen.
- We maken onze gemeente beter bestand tegen de effecten van klimaatverandering.
Wat gaan we er voor doen?
- Zodra in 2022 het nieuwe coalitieprogramma bekend is, gaan we aan de slag om nieuw duurzaamheidsbeleid op te stellen, dat richting moet geven bij vraagstukken over o.a. duurzaam wonen, bouwen en verbouwen, circulaire afvalverwerking, klimaatadaptatie en duurzaam vervoer.
- Samen met de andere 14 gemeenten uit Noord- en Midden-Limburg, het Waterschap Limburg, de provincie Limburg en vele stakeholders werken we, conform de recent vastgestelde RES NML 1.0, mee aan het opstellen en in de praktijk brengen van een uitvoeringsagenda. Als gemeente leveren we een actieve bijdrage aan het realiseren van de regionale ambities op het gebied van energiebesparing, duurzame opwek, duurzame warmte en participatie.
- Uitgaande van een gelijkblijvende of verbeterde businesscase zetten we onze intentie te participeren in Energielandgoed Wells Meer om in een financiële investering in het project.
- Met het oog op de versnelling waarin de energietransitie zich momenteel bevindt en de veelal technische vragen die deze met zich mee brengt, besteden we de taken van het gemeentelijk energieloket uit aan een deskundige en onafhankelijke externe partij. In 2022 kunnen inwoners hier met al hun vragen over energiebesparing, duurzame opwek en aardgasvrij wonen terecht en is alle informatie over duurzaamheid in onze gemeente gebundeld op een overzichtelijke website.
- In 2022 starten we met de uitvoering van het in de Transitievisie Warmte vastgestelde plan van aanpak om onze gemeente stapsgewijs aardgasvrij te maken. De aangescherpte doelstellingen van de Europese Green Deal benadrukken de noodzaak om als gemeente serieus werk te maken van het verkleinen van de Gennepse voetafdruk en onze afhankelijkheid van aardgas af te bouwen. De 1e en voornaamste uitdaging zal zijn om de energievraag in de gebouwde omgeving omlaag te brengen. We gaan inwoners en ondernemers actief adviseren en ondersteunen bij het treffen van energiemaatregelen. Het bovengenoemde energieloket zal hierin een centrale rol spelen.
- We gaan onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een lage-temperatuur warmtenet op basis van aquathermie (oppervlaktewater Maas en Niers) in de gemeente.
- We maken duurzaamheid nadrukkelijk onderdeel van het meerjaren-onderhoudsplan voor het gemeentelijk vastgoed. Dit mede ingegeven door de wettelijke verplichting dat alle maatschappelijk vastgoed in 2023 aan minimaal energielabel C moet voldoen.
- In 2022 gaan we vanuit het investeringsschema duurzaamheidsinvesteringen doen bij de volgende gemeentelijke accommodaties: D'n Toomp, de Goede Herder, gymzaal Ottersum en 't Hökske. We houden daarnaast oog voor kansen die zich aandienen om energetische maatregelen met een korte terugverdientijd toe te passen.
- We ondersteunen energiecoöperatie Stroom van Hier, momenteel de enige coöperatie (in oprichting) in onze gemeente. in het opzetten van minstens 1 postcoderoosproject in onze gemeente, om zo ook inwoners zonder eigen geschikt dakoppervlak in staat te stellen duurzame energie op te wekken en hier financieel van te profiteren.
- Samen met de Provincie en de andere Limburgse gemeenten werken we aan een project 'Warme overdracht van provinciale bodemtaken Ow'. Verder zetten we in op een effectieve implementatie van het nieuwe regionale bodembeleid en, samen met de regio, op verbetering van de toezichtsactiviteiten op grond van het Besluit Bodemkwaliteit en het Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval.
- We zorgen zo nodig in overleg met de provincie en via de verbonden partij Omnibuzz, ervoor dat uiterlijk in 2025 het (doelgroepen-) personenvervoer met bussen, minibussen en taxi's in de gemeente uitsluitend met emissieloze voertuigen gebeurt.
- We nemen in nieuwe aanbestedingen en offerte-trajecten bepalingen op om het vervoer van door de gemeente gecontracteerde partijen (bij voorbeeld vuilnisophaaldiensten en aannemers) zo duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden. Het streven is vanaf 2030 met emissieloze voertuigen te gaan rijden.
- Samen met alle Limburgse gemeenten volgen we nauwlettend de beschikbaarheid van en de ontwikkelingen bij bijbehorende openbare laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.
Beleidsindicatoren
Omschrijving | 2018 | 2019 | 2020 |
---|---|---|---|
Hernieuwbare energie | 3,7% | 4,9% | nnb |
Woningen met zonnepanelen | 11,3% | 16% | NnnbB |
Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen
GR RUD LN
De Gemeenschappelijke Regeling Regionale uitvoeringsdienst Limburg-Noord (RUD LN) is een gemeenschappelijke regeling van de provincie Limburg en 15 Noord-Limburgse gemeenten. De deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om:
- de kwaliteit van dienstverlening aan burgers, bedrijven en belanghebbenden te verbeteren bij de uitvoering van taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken)
- de kwaliteit, veiligheid en gezondheid van de leefomgeving te verbeteren.
De RUD LN draagt zorg voor de uitvoering van tenminste de taken zoals opgenomen in het wettelijk basistakenpakket. Voor Gennep betreft dit milieuvergunningverlening en de uitvoering van milieutoezicht, het zogenaamde verplichte basistakenpakket.